Oprichting

In 1753 begon Egbert Douwes met zijn vrouw Akke Thijsses aan de Midstraat te Joure een winkeltje, het heette De Witte Os. Het was een kruidenierswinkel. De belangrijkste dingen die ze verkochten waren koffie, tabak en thee. Koopakte van het winkelpand werd op 11 maart 1753 getekend.

 

Rond 1780 kwam hun zoon, Douwe Egberts, in de winkel bij zijn ouders werken. Hij slaagde erin om het bedrijf en zijn producten bekend te maken tot in de verre omstreken van Joure, de plaats waar de winkel toen lag.

 

In 1980 nam Douwe Egberts samen met zijn vrouw het bedrijf over van zijn vader. Hij gaf hem de naam Douwe Egberts, de winkel heeft deze naam nog steeds omdat hij daarna niet meer veranderd is.

 

In 1806 overlijdt Douwe Egbert, en nam zijn tweede vrouw het even over.

 

 

De Brand van Joure

In de nacht van 14 tot 15 oktober 1880 woedde er een grote brand door Joure. De brand was ontstaan in Jousters kastmakerij. Hij verwoestte in totaal 14 woningen, winkel en bedrijfspanden. Een van die gebouwen was het koffiepakhuis, dat erg belangrijk was voor de Douwe Egbert. Gelukkig heeft de eigenaar van het pakhuis hem zo snel mogelijk gerepareerd.

 

Uitbreiding naar Utrecht

Tot 1898, dus 145 jaar lang, hadden alle activiteiten van de douwe egbert plaatsgevonden in de Midstraat te Joure.  

 

 Het bedrijfje begon te groeien en de zaken gingen goed. Cornelis Johannes de Jong koos in 1898 voor een eerste uitbreiding in de vorm van een nieuwe fabriek, gebouwd in de tuin van hun woonhuis.

 

 De nieuwe fabriek werd gebruikt voor de productie van koffie en tabak.

 

De eerste reclame

Douwe Egberts koffie... lekkere koffie. In 1967 maakt Douwe Egberts voor het eerst reclame op de Nederlandse televisie en was daarmee een van de eersten.